Блог

Изложба на уметнички накит на Дафина Балабанова -Алексовска

Во рамките на програмата „Културата како стил на живеење" на Центарот за култура и културолошки студии во четврток во галерија „Икона" со почеток во 19....

Интервју / Теа Модерна (23 април 2008): „Слика икони како уметнички слики“

Повеќе од триесет години Василка Пановска е посветена на сликањето икони. Како дипломиран ликовен уметник, таа инсистира на оригиналност во сликањето на...

Интервју / Базар 19 (24 јуни 1988): „Семејна уметничка работилница“

Скопските уметници-сликари Василка и Сашо Панов, веќе дваесет години трагаат за одговор на вечното прашање колку вредат како уметници. Живеејќи во својот свет на бои, помеѓу реалноста и фантазијата, како уметници и како животни сопатници, се дополнуваат и инспирираат еден со друг.