Автентичност

Целосно рачно изработени, иконите на „Азно" се спој на христијанската традиција и усовршената сликарска техника на старите иконописци. Почнувајќи од внимателното одбирање на дрвената подлога на која се слика, преку повеќеслојното нанесување боја, па до украсувањето со камчиња или нанесувањето позлата, изработката на овие икони е семејна традиција на семејството Пановски, академски сликари кои се занимаваат со овој занает повеќе од триесет години.

Иконите од оваа збирка се изработени верно на христијанските канони, со внимателно проучување на житијата на светците. Сликарската техника се состои во повеќеслојно нанесување темпера, во која се додава жолчка од јајце. Дрвената подлога се изработува од липа, орев или друг вид соодветно сушено дрво. По желба на купувачот иконата се украсува со камчиња, рељефна рамка или со позлатени листови. Сите фази се работат рачно, па оттаму секоја икона претставува уникат, и содржи детал кој ја разликува од друга слична на неа.

Иконата е идеален подарок за семејни празници и прослави, како и за поставување во сопствениот дом. Таа е и убав спомен од посета на Македонија, како и подарок за пријатели или деловни партнери кои живеат во други земји. Тоа е начин тие да се запознаат со еден значаен дел од нашето културно и историско наследство.

Денес, кога технологијата овозможува брзо и неквалитетно ласерско печатење копии, кои навидум изгледаат како оригинални, „Азно" се држи до повеќедецениска семејна традиција на посветена изработка на секоја икона, до најситниот детал. Предвид се земаат житијата на светците и воспоставените правила за нивно претставување во православната иконографија, но видлив е и личниот уметнички ракопис. Како инспирација се земаат старите икони пред се' од нашите цркви и манастири, и стилот на древните мајстори-зографи кои работеле на територијата на Македонија. Тоа, заедно со користењето на специфичната техника, ги одделува овие икони од сите останати на пазарот.

Православните икони се многу повеќе од обичен украс во домот. Се вели дека гледањето во нив ја има истата вредност како усмената исповед или молитвата. Тие не значат почитување на материјалното, туку на претставените ликови на Христос, Богородица, ангелите и светителите. Вредноста на иконата ја признаваат и неправославните религии, во кои таа станува симбол на медитација, начин да се пронајде мир.

Рекоа за иконите на „Азно“

„Стилот на семејството Пановски е близок на средновековната иконографија. Ликовите на нивните икони ги имаат задржано сите елементи, принципи и канони на средовековното сликарство. Најголема вредност на нивната работа е технологијата доведена до совршенство. Ретки се луѓето кои како нив се занимаваат исклучиво со иконографија. Ова е нешто сосема различно од она што го работат конзерваторите и реставраторите, а секако од она што го прават оние кои просто ги копираат иконите."

проф. д-р Ѓорги Здравев, ликовен уметник

Интервјуа

Интервју / Базар 19 (24 јуни 1988): „Семејна уметничка работилница“

Скопските уметници-сликари Василка и Сашо Панов, веќе дваесет години трагаат за одговор на вечното прашање колку вредат како уметници. Живеејќи во...

Интервју / Теа Модерна (23 април 2008): „Слика икони како уметнички слики“

Повеќе од триесет години Василка Пановска е посветена на сликањето икони. Како дипломиран ликовен уметник, таа инсистира на оригиналност во сликањето на...

Сертификат за автентичност