Св. Јован

3D рамкаЗлато
36.200 ден.

Слични или поврзани

Моментално недостапни дела кои ќе се изработат на ваше барање.

Контакт

Јован Крстител или Јован Претеча — важен светец во христијанството, братучед на Исус Христос според евангелието на Лука и човекот којшто Го крстил во реката Јордан. Со оглед дека оваа главна улога на Свети Јован се остварила на денот на Богојавление (19 јануари), древната Црква денот по Богојавление му го посветил на неговиот спомен.

Јован Крстител најверојатно имал голема улога во првите векови во христијанството, а според некои тој дури бил и поголем број на верници. Денеска, во христијанството Јован се смета за светец и маченик. Во исламот е познат како пророк Јахја ибн Закарија. Медејците пак го сметаат за единствен и вистински месија.

- Иконата се одржува со повремено бришење на прашината со сува крпа.

- Дозволено е повремено бришење со наводенета крпа без хемикалии.

- Се поставуваат закачени на ѕид или штафелај.

- Се препорачува да не се изложени на влага и сонце.